2016 John Clark Award
Su-Ling Brooks (PhD, P.Eng) has made significant contributions to food and biological engineering through her research and service to the profession. She is originally from New Zealand, where she pur- sued a Bioprocess Engineering degree at Massey University, followed by experience in the biopharmaceutical and dairy industries. She obtained her PhD in Chemical Engineering from the University of Cambridge (United Kingdom) in 2004 and subsequently obtained a position in the Chemical and Materials Engineering Department, at the University of Auckland (New Zealand), specializing in food and bioprocess engineering. She joined the De- partment of Process Engineering and Applied Science at Dalhou- sie University in 2006, where she has been an Associate Profes- sor and Undergraduate Chair of the Environmental Engineering program. Su-Ling has established a research program that has focussed on the processing of food and biological materials, encapsulation technology for controlled research systems, fermenta- tion technology, and waste/biomass valorization. In recent years she has had a significant role in supporting the fledgling haskap berry industry in Nova Scotia through her research exploring the role of processing technologies on the nutritional content of haskap products and impact on human health. She has published numerous scientific publications and trained many graduate/ undergraduate students in areas relating to food and biological engineering. Su-Ling has contributed actively to the profession through her years of service to NABEC - Northeast Agricultural and Biological Engineering Conference (a community of ASABE and CSBE), where she is currently Chair and is also co-Chair of the Local Arrangements Committee for CSBE 2016 in Halifax.
Su-Ling Brooks (PhD, P.Eng) a apporté une contribution significative à l'alimentation et de l'ingénierie biologique par le biais de sa recherche et de service à la profession. Elle est originaire de la Nouvelle-Zélande, où elle a poursuivi un diplôme en génie des bioprocédés à l'Université Massey, suivi d'une expérience dans les industries biopharmaceutiques et laitiers. Elle a obtenu son doctorat en génie chimique de l'Université de Cambridge (Royaume- Uni) en 2004 et par la suite obtenu un poste dans le département de génie chimique et des matériaux, à l'Université d'Auckland (Nouvelle-Zélande), spécialisée dans les aliments et les bioprocédés ingénierie. Elle a rejoint le Département de Génie des Procédés et des sciences appliquées à l'Université Dalhousie en 2006, où elle est professeure agrégée et la Chaire de premier cycle du programme Génie de l'environnement. Su-Ling a mis en place un programme de recherche qui a mis l'accent sur la transformation des aliments et des matériaux biologiques, la technologie d'encap- sulation pour les systèmes contrôlés de recherche, de la technolo- gie de fermentation, et les déchets/valorisation de la biomasse. Au cours des dernières années, elle a eu un rôle important dans le soutien de l'industrie émergente des baies de haskap en Nouvelle-Écosse, grâce à ses travaux de recherche à explorer les effets des des baies de haskap et de leur impact sur la santé humaine. Elle a publié de nombreuses travaux scientifiques et formé de nombreux étudiants, diplômés ainsi que des étudiants de premier cycle d'études, dans les domaines liés à l'alimentation et de l'ingénierie biologique. Su-Ling a contribué activement à la profession par ses années de service à NABEC - Northeast Agricultural and Biological Engineering Conference (une communauté de ASABE et CSBE), où elle est actuellement présidente. Elle est également co-présidente du Comité des arrangements locaux pour CSBE 2016 à Halifax.