CSBE/SCGAB Awards
Each year, the CSBE/SCGAB presents Awards and Grade of Fellows to celebrate and encourage excellence within the Canadian bioengineering community. Please consider nominating a member.

2019 John Ogilvie Research Innovation Award

Digvir JayasContribution: Horizontal airflow grain dryer

Digvir Jayas, PhD is  a worthy recipient of the John Ogilvie  Research Innovation Award. Drying of grains and oilseeds is a necessity on Canadian farms and around the globe.  The usual drying method is to force atmospheric air vertically through stored bulks.  Dr. Jayas was among the firsts to demonstrate experimentally that the airflow resistance when air is forced through grain in a horizontal direction is significantly lower than the resistance in the vertical direction. Later using micro-computed tomography on bulk samples of grains and analysing pore structures of grain samples, it was shown that average pore diameter is larger in horizontal direction than in vertical direction, hence the low resistance to airflow in horizontal direction. He conceptualized a horizontal airflow dryer and publicized it through farm media in 1990s rather than patenting it. He continued to promote the idea throughout the world.  Now many companies and organizations are constructing and implementing horizontal airflow dryers in many countries. With increased use of horizontal dryers, grains is dried more uniformly thus reducing over drying of some sections of grains and not drying to desired moisture in other sections of grains as well as grain is dried more efficiently and using less energy.  This should result in reduced cost to the farmers. He is the father of horizontal airflow drying.

 

Contribution : Séchoir à grain à flux d'air horizontal

Le séchage des grains et des graines oléagineuses est une nécessité dans les fermes canadiennes et dans le monde entier. La méthode de séchage habituelle consiste à forcer l'air atmosphérique verticalement à travers les masses stockées. Dr. Jayas a été parmi les premiers à démontrer expérimentalement que la résistance du flux d'air lorsque l'air est forcé à travers le grain dans une direction horizontale est nettement inférieure à la résistance dans la direction verticale. Plus tard, en utilisant la micro-tomodensitométrie sur des échantillons de grains en vrac et en analysant les structures des pores, il a montré que le diamètre moyen des pores était plus grand dans le sens horizontal que dans le sens vertical, d’où la plus faible résistance au flux d’air dans le sens horizontal. Il a conceptualisé un séchoir à circulation d'air à l’horizontal et en a fait la promotion dans les médias agricoles dans les années 1990, au lieu de le breveter. Il a continué à promouvoir l'idée à travers le monde. Aujourd'hui, de nombreuses entreprises et organisations, dans de nombreux pays, construisent et implémentent des séchoirs à circulation horizontale. Avec l'utilisation accrue de séchoirs horizontaux, les grains sont séchés de manière plus uniforme, réduisant ainsi le séchage excessif de certaines sections de grains, ou l’humidité excessive pour d'autres sections de grains, et offrant un séchage plus efficace et utilisant moins d'énergie. Cela devrait entraîner une réduction des coûts pour les agriculteurs. Dr. Jayas est le père du séchage par flux d'air horizontal.